Δημόσια υγεία και πράσινα άλογα!

Η μητέρα μου πρέπει να κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην καρδιά της όταν ήταν μικρή από λάθος γιατρού.

Το ανακάλυψε όταν έβγαζε τα χαρτιά του γάμου της.

Γέννησε τον αδερφό μου, και μετά κι εμένα (παρόλες τις αντιρρήσεις των γιατρών για την δική μου ύπαρξη, δεδομένου ότι ήταν βέβαιοι για τον θάνατο το δικό της ή το δικό μου στη γέννα). Παρόλα αυτά εκείνη δεν το έβαλε κάτω.

Έκανε την πρώτη εγχείρηση όταν ήμουν ενός έτους. Διάνοιξη βαλβίδας. Πήγαν όλα καλά.

Ακολούθησαν δύο βαλβιδοπλαστικές (κάτι σαν μπαλονάκι) η μία επιτυχής και η άλλη όχι.

Με μισή καρδιά μου μεγαλώνει τα παιδιά μου, με κουράγια μεγαλύτερα κι από τα δικά μου κι ας με περνάει εικοσιπέντε χρόνια.

Έφτασε όμως η στιγμή που η εγχείρηση δεν παίρνει άλλη αναβολή.

Πήγαμε στο Ωνάσειο. Μας είπαν να κάνει στεφανιογράφημα και να επιστρέψουμε για να ορίσουμε ραντεβού μέσα σε δύο μήνες να χειρουργηθεί.

Κάναμε το στεφανιογράφημα όλα καλά από τις αρτηρίες ευτυχώς!

Το πήγαμε λοιπόν στο γιατρό μέσα Δεκεμβρίου και περιμέναμε να μας πουν πότε μέσα στο Φεβρουάριο θα χειρουργηθεί.

Και ήρθε η απάντηση: με το ταμείο μας λοιπόν που δικαιολογεί τετράκλινο δωμάτιο, η εγχείρηση μπορεί να γίνει σε έξι μήνες. Αν αλλάξουμε με δίκλινο (με min 5.000 €) θα γίνει σε δύο μήνες.

Τα χάσαμε! Τώρα; Τι κάνουμε; Μας έπιασε ο εγωισμός… Τόσα χρόνια κρατήσεις, και τώρα αν δεν έχουμε τα χρήματα μπορούμε να πεθάνουμε σιγά σιγά;

Έβαλα γνωστούς μήπως κάνω τίποτα να μπει νωρίτερα με το ταμείο της… Τζίφος.

Αποφάσισα να πάρω εγώ η ίδια το γιατρό μήπως τον ρίξω στο φιλότιμο. Γιατί δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, μια υπογραφή του χειρουργού και ένας χαρακτηρισμός του περιστατικού ως «επείγον», και θα έμπαινε και αύριο η μητέρα μου (τώρα πως αδειάζουν ξαφνικά τα τετράκλινα δεν ξέρω).

Εξηγώντας του λοιπόν την κατάσταση, ότι ο γιατρός της μας είπε να μην αργήσουμε, ότι οικονομική δυνατότητα δεν υπάρχει μεγάλη για την ώρα, ότι μου είπαν να μπούμε σε έξι μήνες, κλπ… πήρα την εξής απάντηση:

– Τι σας είπαν; έξι μήνες; έκαναν λάθος! το τετράκλινο με το ταμείο σας έχει λίστα ένα χρόνο!!!

Κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό…

– Δεν μπορείτε εσείς (ήρεμη εγώ), να το χαρακτηρίσετε επείγον περιστατικό και να μπει νωρίτερα;

– Το πρόγραμμα μου είναι πολύ φορτωμένο!

– Δηλαδή αν πληρώσουμε τη διαφορά με το δίκλινο πάλι δεν θα μπορείτε να τη χειρουργήσετε άμεσα;

– Όχι, με την αλλαγή θα χειρουργηθεί μέσα σε δύο μήνες

(ξεφορτώνει το πρόγραμμα μόλις πληρώνεις)

Δεν χρειαζόταν να πω κάτι άλλο.

Όπως καταλαβαίνετε, αποφασίσαμε να πληρώσουμε την διαφορά και να μην την αφήσουμε να πεθάνει.

Το αποτέλεσμα;

Μόλις ενημερώσαμε την γραμματεία, την κάλεσαν για εξετάσεις, και από μέρα σε μέρα (δηλαδή ούτε καν σε δύο μήνες), θα μπει να χειρουργηθεί!

Μετά από αυτή την εγχείρηση, τι θα νιώθω για αυτόν τον γιατρό; Ευγνωμοσύνη ή απέχθεια;

Κι ο κόσμος που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να πληρώσει τι κάνει; Αποχωρεί απλά;

Advertisements

42 σκέψεις σχετικά με το “Δημόσια υγεία και πράσινα άλογα!

 1. Νατασσάκι μου, δυστυχώς αυτό συμβαίνει, και είναι κάτι που το βλέπουμε καθημερινά!
  Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ, εννοείται ότι θα σας ενημερώσω και πριν μπει και μετά!
  Ελπίζω να μην χρειαστεί τίποτα περισσότερο!
  Φιλιά

 2. Γειάσου καλή μου νεραιδόσκονη…είμαι η Αθανασία από το μπλόγκ του Ωκεανού μας…πρώτα-πρώτα να σε ευχαριστήσω για τις ευχές σου…η κατάσταση καλή μου στα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία…είναι κάτι παραπάνω από τρισάθλια…και αυτό εγώ αρνούμαι (ναί,ναί αρνούμαι κατηγοριματικά) να πιστέψω ότι έχει να κάνει με τις ‘φωρτομένες’ λίστες και με όλες αυτές τις ηλίθιες δικαιολογίες που οι ηλίθιοι,ανέυθυνοι,άπληστοι και συμφεροντολόγοι γιατροί χρησιμοποιούν κατά καιρούς γιανά μας πείσουν δήθεν…..ξέρεις και ξέρουμε όλοι με τί έχει να κάνει αυτό…νομίζω δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε αυτό εδώ….καθότι γεννημένη με μιά σπάνια αναπηρία καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά τα χρόνια έχω φάει τα ελληνικά νοσοκομεία με το κουτάλι που λένε….(από μωρό μέχρι τώρα που είμαι τριάντα),(Αγλαια Κυριακού,Παίδων,ΚΑΤ και δε συμμαζέυεται….)η κατάσταση είναι πραγματικά τρισάθλια…θυμάμαι όμως ένα πολύ χαρακτηριστικό ‘περιστατικό’ για το οποίο ο πατέρας μου έχει μηλίσει πολύ συχνά….και το οποίο δείχνει έντονα την απίστευτη αθλιότητα που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία και όχι τώρα,τώρα…αυτό που μιλάμε έγινε όταν εγώ ήμουν ακόμη μωράκι….και σε κάποια φάση που ήμουν πολύ άρρωστη και χρειαζόμουν επειγόντως χειρουργείο (η κατάστασή μου ήταν τότε ιδιαίτερα σοβαρή)…….πήγε λοιπόν ο άμοιρος ο πατέρας μου (εικοσιπέντε χρονών παλικαράκι τότε, με γελοίο μισθό,πάμφτωχος φρεσκοπαντρεμένος με τη μητέρα μου….και με τη κεραμίδα που μόλις είχε φάει (εννοώ με το πρόβλημα το δικό μου)….δε του φτανε η φτώχια του…να βρεί τον κύριο γιατρό μας…..(αυτόν που θα κανε την επείγουσα εγχείρηση)….που για μένα αυτός ήταν ένα καθίκι και ήθελε σκώτομα στα έξι μέτρα τότε….του είπε ότι του είπε τέλοσπάντων εκεί….(τα της εγχείρησης)….και στο τέλος ο….’κύριος’ κοπάνησε και…..το λογαριασμό…που φυσικά ήταν ένα ποσό εντελώς εξωφρενικό για έναν άνθρωπο στη κατάσταση του πατέρα μου τότε….(φτωχό,χωρίς δουλειά μόνιμη κτλ)….ο πατέρας μου ξύνισε…όταν το άκουσε (και με τα δίκια του)….του ήρθε άλλο κεραμίδι…και λέει-‘μα…γιατρέ μου είμαι φτωχός…σου ξου μούξου…..που λένε κτλ,κτλ’….και ο ‘κύριος’ τι γυρίζει και του απαντά;;;;…..’καλά,καλά του λέει παιδί μου θα μου τα χρωστάς!!!!’……(απάντηση από ευσυνήδειτο,τίμιο,σωστό επιστήμονα τώρα αυτή!!!)…..γι αυτό σου λέω κόπέλα μου….νομίζω αυτό τα λέει όλα…έυχομαι να πάνε όοοοοολα καλά από καρδιάς με την επέμβαση της μαμάς,σιδερένια….και να μη χρειαστεί να μπλέξετε ξανά ποτέ με γιατρούς,νοσοκομεία και τατιάυτα….καλή επυτυχία από καρδιάς….Αθανασία.

 3. Καλη επιτυχια!
  Δυστυχως ειναι ακριβως ετσι! Πληρωνουμε τοσες εισφορες και ασφαλεια δεν εχουμε!!! Ενα τσουβαλι ευρω για τον καθενα μας, αυτα βλεπουν οι γιατροι μονο! Ετσι δεν εφυγε και η Αμαλια? Ευτυχως που υπαρχουν και εξαιρεσεις σε αυτον τον κανονα!!!

 4. Αθανασία μου καλώς ήρθες! το ξέρω το πρόβλημά σου, το έχω δει στο «σπίτι» του Βασίλη…Φαντάζομαι την ταλαιπωρία σας όλα αυτά τα χρόνια…δεν σε φτάνει ο πόνος σου, δεν σε φτάνει το άδικο που νιώθεις να σε έχει τυλίξει, έχεις και όλα αυτά… η κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι…
  Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, κι εσύ να σαι καλά και να τα λέμε…πολλά φιλιά

 5. Νεραϊδόσκονή μου καλησπέρα… εύχομαι να παει η εγχείρηση καλά… και εν πάσει περιπτώσει επειδή είναι αγαπημένο μας πρόσωπο σε τέτοιες περιπτώσεις τα δίνουμε όλα.. Έτσι λέω αλλά από την άλλη ξέρω ότι εκεί ποντάρει το σύστημα το νοσοκομειακό για να πλουτίζει εις βάρος του μέσου πολίτη. Ονομάζουν το φακελάκι «δίκλινο δωμάτιο»… κρύβουν τα δωμάτια αυτά (μάλλον με εικονικά ονόματα για το φόβο του ελέγχου) σου μιλάνε για έξι μήνες καθυστέρηση (που γίνεται 1 χρόνος όταν δουν ότι το σκέφτεσαι) για να σε βάλουν να πληρώσεις εξτρά… Τα έζησα για πιο απλά πράγματα κι εγω και φαντάζομαι όλος ο κόσμος που αναμείχθηκε με τη δημόσια υγεία… Από παντού προσπαθούν να κερδίσουν στα νοσοκομεία.
  Να έχετε καλή επιτυχία στην εγχείρηση. Από ικανότητες οι Έλληνες γιατροί δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι , να έχεις εμπιστοσύνη. Μόνο λίγη υπομονή χρειάζεται Φιλιά πολλά

 6. Ευχαριστώ πολύ και για το feedάκι (το RSS) και για το «ο βασίλης μου» που ξαναδιαβάζω σε τίτλο. Υπάρχει πιο όμορφο και γλυκό συναισθημα , να γεμίζεις κάποιον μόνο με τη γραφή και τον εσωτερικό σου κόσμο; Φιλί

 7. Βασίλη μου σ’ ευχαριστώ πολύ…όντως τα δίνουμε όλα για αγαπημένα μας πρόσωπα…σε θέματα ζωής ή θανάτου τα δίνουμε όλα και σε λιγότερο δικούς μας πιστεύω εγώ… το ζήτημα δεν είναι αυτό.. το ζήτημα είναι η αλητεία που υπάρχει στο σύστημα γενικότερα αλλά το ξεπερνάς γιατί τους έχεις ανάγκη… Για τους Έλληνες γιατρούς το ξέρω, ειδικά σε τέτοιου είδους εγχειρήσεις, έχω εμπιστοσύνη χωρίς όμως να μπορώ να πώ ότι δεν φοβάμαι…δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η μητέρα μου (μαζί με τα παιδιά μου) είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος που έχω!
  Και ναι, το «ο βασίλης μου» είναι πέρα για πέρα αληθινό, γιατί είσαι από τους λίγους ανθρώπους που με γέμισαν τόσο γρήγορα με τη γραφή και τον εσωτερικό τους κόσμο!
  Φιλί και καλημέρα κι από εμένα!!

 8. καλημερα καταρχην να ευχηθω να πανε ολα καλα! ειναι το ποιο σημαντικο..για κεινη κ να την εχει παντα ο θεος καλα.. κατα δευτερον να συμφωνησω απολυτα με το πρωτο σχολιο του μανου.. οσο πικρο κ αν ειναι.. ετσι δουλευει δυστυχως το κολο συστημα τους.. κ μετα σου λεει κρατος… σκ……………….. ειναι!! απο παντου βρομαει!! κ ειδικα στην υγεια;; αν δεν εχεις ιδιοτικη την εκατσες..παρακαλας να μην σου τυχει κατι…. να με συνχωρεις για το ξεσπασμα για τους..»λειτουργους» που τελικα οι ποιο πολλοι ειναι… ας μην εκφραστω καλυτερα.. ευτυχως που βρισκεις ποτε ποτε κανενα..γιατρο που να ναι..ανθρωπος ακομα α ναι υπαρχουν δεν ειναι ολοι…κ….α αλλα ειναι σπανιο ειδος…

 9. ωκεανέ μου σ’ ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, έτσι είναι, το σημαντικότερο για μένα είναι να πάνε όλα καλά…την έχω πολύ ανάγκη στη ζωή μου!
  δεν μπορείς όμως και να μην αηδιάζεις με το σύστημα…να ξέρεις ότι αν αρρωστήσεις και δεν έχεις χρήματα απλά θα πεθάνεις και κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για σένα…δυστυχώς οι άνθρωποι-γιατροί σπανίζουν…οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη προ πολλού… καλή σου μέρα..

 10. Kαλή επιτυχία και να γυρίσει γρήγορα σπίτι γερή και δυνατή.

  Στη δική μου οικογένεια έχουμε πουλήσει δυο σπιτια για τέτοια υποθεση.
  Σε καταλαβαίνω απολύτως.

 11. Butterfly ακόμα όχι, κάτι έτυχε στο γιατρό και έφυγε για εξωτερικό οπότε θα πάμε για μετά τις 10 Φεβρουαρίου. Θα σας το πω πριν μπει…
  Η μανούλα μου είναι χάλια, ξέρεις, αυτή η αναμονή είναι ότι χειρότερο, θέλει να τελειώνει, δεδομένου ότι έχει και πολύ δύσκολο μετεγχειρητικό… τι να πω, θα δούμε όλα θα γίνουν…
  Υπάρχουν και πιο δύσκολες καταστάσεις….

 12. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και η μητέρα σου να γίνει σύντομα καλά, αυτό μετράει.

  Τα άλλα όλα δυστυχώς είναι η μαύρη αληθεια για το πως λειτουργούν εδώ στην Ελλάδα οι γιατροί , τα νοσοκομεία, τα ταμεία και όλα τα σχετικά.

  Είμαστε στο έλεος Του Θεού!

 13. κι εγώ σου ευχομαι ότι καλύτερο για την μητέρα σου!
  δυστυχώς όλοι και όλα λειτουργούν έτσι, δυστυχώς!
  κι όταν μετά έρθουν κάποιοι να τους ψηφίσουμε για να μας κάνουν την ζωή καλύτερη εμείς θα το κάνουμε «ελπίζοντας»!!!
  Τέρατα ανθρώποι παντού γύρω μας και πληθαίνουν…

 14. Nεραιδόσκονή μου σου έυχομαι από καρδιάς ότι καλύτερο και να έχεις υπομονή. Εχω και εγώ ταλαιπωρηθεί αρκετά στο παρελθόν και αποφασίσαμε προκειμένου να ταλαιπωρείται ο άνθρωπός μας να στρίψουμε προς την ιδιωτική δυστυχώς.
  Ευχομαι να περάσουν όλα γρήγορα και νεραιδένια ! Φιλιά πολλά

 15. Θαλασσινή μου σ΄ευχαριστώ πολύ, έτσι σε αναγκάζουν, και να ήταν μόνο για την υγεία… να ‘ σαι καλά, εύχομαι για όλους μας όσο το δυνατόν λιγότερες τέτοιες καταστάσεις…
  Φιλάκια πολλά και από εμένα!

 16. Οτι υπαρχουν υπαρχουν, αλλα παντα τα δικα μας μοιαζουν βουνο! Καλο κουραγιο…η αναμονη ειναι ακρως εκνευριστικη! Ισως βεβαια θα μπορουσατε να εκμεταλλευτειτε αυτο το διαστημα για να επισκεφτειτε καποιον ειδικο, να της εξηγησει ακριβως τα μετεγχειριτικα και για ψυχολογικη υποστηριξη…

 17. Μπα, δεν θα πήγαινε, και η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει τόσα πολλά, που την έχουν κάνει πολύ δυνατή οπότε μάλλον δεν θα το χρειαστεί…τη βοηθάμε εμείς όσο μπορούμε… σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ πάντως και καλή συνέχεια..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s